Contact en meer...
Sfeerbeeld DigiD en eHerkenning
  • Door Thijs Link
  • Geplaatst op vrijdag 24 maart 2017

Online Formulieren met DigiD- & eHerkenning

DigiD en eHerkenning zijn identificatiemethode die worden toegepast door organisaties met een publieke taak. Leg je bijvoorbeeld online contact met de gemeente, de provincie, de belastingdienst of de zorgverzekeraar, dan vragen zij je online te identificeren. Dat doe je als particulier met DigiD en als vertegenwoordiger van een organisatie met eHerkenning. Beide identificatiemethoden worden door Seneca’s Formulierenserver ondersteund. Handig! Want zo kunnen je online formulieren voor een groot deel vóóraf worden ingevuld.

DigiD-SAML

Voor het online contact tussen burger en overheid wordt voornamelijk gebruik gemaakt van DigiD. Identificatie via DigiD is al langer mogelijk binnen de formulierenserver. Daarbij werd gebruik gemaakt van het CGI-protocol. Seneca biedt sinds het begin van dit jaar ook aansluiting op het SAML-protocol. Het SAML-protococol is moderner en is beter beveiligd. Daarnaast worden nieuwe ontwikkelingen via deze aansluiting ingevoerd en ondersteund. Steeds meer (overheids)diensten vereisen SAML al als protocol voor inlogprocessen. Vragen over DigiD-SAML? Neem vrijblijvend contact met ons op!

eHerkenning

Met eHerkenning kunnen bedrijven en overheden efficiënt, betrouwbaar en eenvoudig online zaken met elkaar doen. Dankzij eHerkenning weten dienstverleners met welke organisaties ze te maken hebben en of gebruikers van eHerkenning gemachtigd zijn om namens deze organisaties te handelen. Logt de aanvrager in met eHerkenning, dan worden er een aantal attributen geretourneerd waarmee het formulier kan worden vooringevuld (pre-fill). Op basis van het KvK-nummer kan eventueel aanvullende bedrijfsinformatie worden opgehaald, bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel, of uit een eigen database. Vragen over eHerkenning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

iDIN en Idensys in het vizier

Naast DigiD en eHerkenning zijn er door verschillende partijen nieuwe identificatiemethoden ontwikkeld. Deze worden langzaamaan, al dan niet als pilot, in gebruik genomen. Zo is het bij de belastingaangifte van 2017 als pilot mogelijk om in te loggen via iDIN en iDensys. iDIN is een dienst van de Nederlandse banken, wat veel weg heeft van iDeal. Consumenten loggen in met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank. Idensys is een product van de Nederlandse overheid in samenwerking met het bedrijfsleven. iDensys moet het mogelijk gaan maken dat burgers, consumenten en ondernemers op termijn op het hoogste niveau van betrouwbaarheid hun digitale identiteit kunnen aantonen. Dat maakt het mogelijk om diensten te digitaliseren waarvoor nu nog baliecontact nodig is.

eIDAS

Een aansluiting via een van de eHerkenning/Idensys makelaars maakt het mogelijk om eIDAS-proof te zijn op het gebied van online toegang. Dit is per september 2018 verplicht voor alle Nederlandse publieke organisaties, wat op Europees niveau is vastgelegd in de eIDAS-verordening. Europese lidstaten hebben namelijk afgesproken dat zij dezelfde begrippen, afspraken en infrastructuur gebruiken wanneer het gaat om toegang tot online dienstverlening.

Ontwikkelingen Formulierenserver

Seneca houdt de ontwikkeling van de nieuwe identificatiemethoden goed in de gaten. Uitbreiding van het aantal identificatiemethoden in Seneca’s Formulierenserver hebben wij dan ook op ons vizier. Zo wordt digitaal onderteken binnenkort uitgebreid met iDIN. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief!

Social Media

Nieuwsbrief

Laatste Nieuws